O firmie

Tradycja

Pomysł na uruchomienie naszej firmy zaczerpnęliśmy z rodzinnej tradycji pieczenia sękacza. W 1990 roku postanowiliśmy uruchomić produkcję, która oparta jest na tradycyjnej ludowej recepturze. Do sukcesu, którym jest wspaniały smak i zadowolenie klientów dochodziliśmy powoli wytwarzając i udoskonalając technologię i recepturę wypieku.

Przez te wszystkie lata, z roku na rok modernizowaliśmy i udoskonalaliśmy nasz zakład, dzięki czemu Nasz Sękacz Mazurski stał się znany i rozpoznawany w kraju i zagranicą.

Osiągnięcia

Uzyskaliśmy wiele nagród i wyróżnień za wysoką jakość naszego produktu. Posiadamy wdrożony system jakości HACCP i higieny żywności. Sękacz Mazurski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Jest członkiem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, które to jest znakiem potwierdzającym jakość tradycyjną i innowacyjną żywność, która promuje tradycje regionu. Również otrzymanie certyfikatu Doceń Polskie oraz Najlepsze w Polsce świadczą o podtrzymaniu smaku, tradycji.

  • „NAJLEPSZY PRODUKT WARMII I MAZUR” – 1999
  • „MAZUR PRIMUS INTER MAXIMUS” – 2000
  • „POLSKI PRODUCENT ŻYWNOŚCI” –  2002
  • „TOP WARMII I MAZUR” – 2003
  • „MARKT DES GUTEN GESCHMACKS” – 2015
  • „ŻAGLE WARMII I MAZUR” – 2016
  • „POLSKA JAKOŚĆ” – 2017
  • Status członka Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Europa – 2018
jezioro2

Miejsce

Cieszy nas to, że sięgając do tradycji, wyrób nasz utożsamiany jest z regionem, a wykwintny smak sękacza kojarzy się z pięknymi Mazurami, a przede wszystkim z miejscem jego produkcji – Giżyckiem.