Rodzaje sękaczy

Sękacza Mazurskiego oferujemy w szerokiej gamie wagowej od 200g do 10kg, są one w wielkości od 12 cm do 100cm.

Tradycyjnego Sękacza Mazurskiego proponujemy w odsłonie polanej polewą czekoladową lub czekoladą mleczną oraz posypanej orzechami lub wiórkami kokosowymi.

Nasze Sękacze MARK pakujemy w ozdobne worki, a także proponujemy torby lniane oraz ozdobne opakowania kartonowe.

Miej udział w wypieku Swojego Sękacza i stwórz go według własnego pomysłu, wybierając dowolną polewę i posypkę.
Niech Sękacz Mazurskich cieszy wyglądem i smakiem Ciebie i Twoich gości.

Składniki

Surowce do produkcji Sękacza Mazurskiego są pozyskiwane od lokalnych i okolicznych przedsiębiorców. Do wypieku naszych produktów wybieramy surowce znajdujące się w sieci Dziedzictwa Kulinarnego.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka oraz witamin A, E, D i K oraz B2 i B12, kwasu pantotenowego i składników mineralnych: fosforu, potasu, sodu, wapnia, żelaza, magnezu, miedzi, cynku, selenu.

Cukier, czyli sacharoza, to substancja o słodkim smaku, występująca w roślinach. Otrzymuje się ją głównie z buraka cukrowego lub z trzciny cukrowej. Sacharoza to węglowodan, utworzony z dwóch cukrów prostych: glukozy i fruktozy. Cukier znany jest w postaci pryzmatycznych, połyskliwych kryształków, w odcieniu bieli, bez zapachu.
Cukier zajmuje ważne miejsce w cukiernictwie:

  • nadaje słodki smak i wzmacnia intensywności zapachów;
  • nadaje barwę i złocisty kolor ciastu w czasie wypiekania;

Mąka pszenna jest produktem przemysłowo czystym, otrzymanym z przemiału bielma oczyszczonego ziarna pszenicy. Do produkcji Sękacza Mazurskiego trafia mąka najwyższej jakości. Kontrolowane są

  • granulacja mąki, poprzez rozcieranie jej między palcami, taki zabieg nie powinien wykazać ziarenek ani drobinek;
  • smak, poprzez nałożenie odrobiny mąki na język, smak w ustach powinien pozostawić lekko słodki, swoisty i świeży;
  • zapach mąki, sprawdzany jest przez zanurzenie nosa w worku z mąką, zapach powinien być delikatny, przyjemny. Mąka nie intensywnego zapachu;
  • barwa, dokonywana jest ocena wizualna, kolor powinien być jednolity jasno biały lub jasno kremowy.

Odpowiednia mąka określa lepsze właściwości fizyczne ciasta takie jak:

  •  dobra elastyczność ( do formowania ciasta);
  • dobra ciągliwość (przy rośnięciu ciasta w czasie wypiekania ciasta).

Tłuszcz jest energetycznym składnikiem naszego pożywienia, 1 g dostarcza 9 kcal, czyli 37,66 kJ. Tłuszcz jest źródłem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT), których nasz organizm samodzielnie nie produkuje. NNKT są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ponadto tłuszcze wnoszą do naszego organizmu rozpuszczone w nich witaminy A, D i E. Tłuszcze pełnią funkcje magazynu energii, który chroni nasze narządy wewnętrzne, reguluje pracę układu sercowo-naczyniowego, ciśnienie krwi oraz czynność hormonów.
Margaryna stosowana do naszych wypieków nie zawiera szkodliwych kwasów trans.

 

Masło jest produktem otrzymanym z mleka krowiego. W produkcji sękacza masło jest surowcem, które głównie wpływa na aromatyczny zapach i smak ciasta. W trosce o najwyższą jakości produktu i zadowolenie Naszych Smakoszy masło musisz spełniać odpowiednie wymagania sensoryczne. Każda partia dostarczonego do naszego zakładu masła przechodzi przez kontrolę jakości, którą przeprowadza brygadzista zmiany. Kontrolowane są:

  • zapach – po otwarciu opakowania wydobywa się jako pierwszy i uwalania delikatny, świeży i naturalny aromat;
  • smak – stanowi gwarancję o najwyższej jakości pracy regionalnych rolników, świeże i objęte właściwą kontrolą mleko nadaje wspaniały wyrazisty i przyjemny smak;
  • wygląd – odpowiednia obróbka świeżego i wysoko jakościowego mleka pozwala uzyskać masło o jednolitej jasnej barwie; w zależności od rasy krów mlecznych, od jakości dostarczanego pożywienia, od regionu hodowli krów oraz od metod ich wypasania, otrzymujemy masło o barwie różniącej w poszczególnych porach roku;
  • konsystencja – odpowiednio zaprojektowany proces technologiczny tworzy zwartą, gładką masę, łatwą do smarowania i właściwą do dalszego wykorzystania w procesie produkcyjnym Sękacza Mazurskiego.

Śmietana, produkt wysoko białkowy, powstały w wyniku fermentacji mlekowej. W zawartym w śmietanie tłuszczu z łatwością rozpuszczają się witaminy, przez co lepiej wchłaniane są przez nasz organizm. Śmietana jest produktem starannie wybranym z pośród dostępnych producentów z naszego regionu Warmii i Mazur. Przy wyborze śmietany kierowaliśmy się przede wszystkim jej pochodzeniem oraz smakiem. Odpowiednio dobrana śmietana jest nośnikiem tradycyjnego smaku i zapachu sękacza, który gości na naszych stołach.

Olej rzepakowy, inaczej ‘’oliwka północy’’ jest wytwarzany z rzepaku. Swoją wdzięczną nazwę zawdzięcza występowaniu i produkcji w krajach półkuli północnej.

Nie wątpliwie największym zastosowaniem olej rzepakowy cieszy się w kuchni m. in. w piekarnictwie, pełniąc najważniejszą funkcję jaką jest nośnik smaku. Ze względu na swoją budowę w oleju łatwo rozpuszczają się witaminy, uwalniają się aromaty, związki zapachowe i smakowe. Rozpuszczone w oleju witaminy pochodzące np. skonsumowanych jaj są łatwo przyswajalne przez nas organizm, dzięki temu możemy czerpać garściami zdrowe wartości odżywcze z pożywienia.
Olej rzepakowy zawiera bezcenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), które są odpowiedzialne za prawidłową pracę serca, nerek i układu krwionośnego. Zawiera duże ilości kwasów omega -6, oraz kwasów omega-3, które jest tak rzadko spotykany w naszej codziennej diecie, a niezbędny dla zapewniania zdrowego organizmu i samopoczucia. Dzięki zawartości witamin A, E, D2 i K wpływa korzystnie na ściany komórkowe naszego organizmu, przez co przyspiesza regeneracje, koi podrażnienia i pełni funkcję ochronną skóry.